REKONSTRUKCIJA I IZGRADNJA FABRIKE „FIAT AUTOMOBILI SRBIJA“

Obavljanje poslova koordinacije bezbednosti i zdravlja na radu

Status projekta

završen

Od samog početka rekonstrukcije fabrike “Fiat Automobili Srbija’’ u Kragujevcu angažovani smo na kontroli primene mera bezbednosti i zdravlja na radu svih izvođača radova i koordinaciju bezbednosti i zdravlja na radu fazi izvođenja radova. Ovaj zadatak nije bio nimalo lak zbog činjenice da je na projektu rekonstrukcije na površini od 85 ha angažovano preko 500 domaćih i stranih kompanija sa preko 15 000 zaposlenih koji su obavljali širok spektar građevinskih aktivnosti.
Jedan od glavnih kriterijuma za upravljanje bezbednosti na radu je sprovođenje stalnih kontrola i inspekcija na gradilištu. Za ove potrebe izradili smo veliki broj kontrolnih inspekcija sa pisanim izveštajima i preporukama za poboljšanje bezbednosti na radnom mestu. Uspostavljen je poseban način funskcionisanja kroz izdavanje radnih dozvola što se na kraju projekta pokazalo kao veoma važan instrument u poštovanju propisanih mera bezbednosti na radu.

U cilju smanjenja broja povreda na radu na ovom projektu naš fokus je dat pre svega na edukaciji i podizanju svesti svih učesnika na gradilištu. U tom cilju izvršili smo više tematskih edukacija – treninga sa praktičnim prikazima. Trening je dat nadzornim kućama, poslodavacima, odgovornim izvođačima i licima za bezbednost i zdravlje na radu. Izvršeno je preko 15.000 osnovnih obuka zapolsenih pre početka rada. Poseban akcenat smo dali:

  • Edukaciji u delu:
  • Rada na visini;
  • Rada u dubini;
  • Rad sa građevinskom mehanizacijom;
  • Rad na ekstremno niskim i visokim temperaturama;
  • Organizacija gradilišta;
  • Uklanjanje azbesta;
  • Ostale usluge zaštite;

Naš trud i napori su se isplatili i posvedočeni su činjenicom da je u toku projekta izvršen sveobuhvatni inspekcijski pregled izvođača radova sa veoma pozitivnim rezultatima. U inspekcijskom pregledu koji je trajao 7 dana je učestvovalo više od 15 inspektora rada iz 8 okruga. Kao rezultat dobrog stanja i prikaza dobre bezbednosne prakse održana je i sednica Vladinog tela – Saveta za bezbednost i zdravlje na radu Srbije u prostorijama fabrike kao primer dobre prakse.

Galerija

Kontaktirajte nas

Sedište firme

ul. Beogradska br. 78
34 000 Kragujevac, Srbija

Poslovnica

Industrijska 7
34 000 Kragujevac, Srbija